søndag den 18. marts 2012

Nye cyclamen og juleroser igen, igen


I går var vi på Als for at fejre fødselsdag. Vi havde set på Haven.dk, at der var åben have med mange juleroser i Nordborg, så der måtte vi da lige forbi. Der var også rigtig mange juleroser, bl.a. nogle flotte nogle fra Ashwood. Men der var også en del cyclamen og der var nogle til salg for en flad tyver. Så jeg fik 5 med forskellige tegninger på bladene.





 Buster nød, at vi var med ude. Og man er sikker på at få opmærksomhed, når man hvæsser kløer i "mors" træer



I dag har det ellers mest været til indendørssysler, men vi var ude mellem bygerne for at se på alt det, der pibler frem. Juleroserne i vores egen have er også rigtig flotte nu.

 


 


Det er lige før, at juleroserne bliver ukrudt :) Der skal i hvertfald luges senere på sæsonen


Og der begynder at dukke andre planter frem.

Vinteren har været hård ved mine Hepatica, men nogle står dog med fine blomster nu.

Jeg kan rigtig godt lide de marmorerede blade på hundetanden

Jeffersonia - og små juleroser, der har sået sig midt i planten.


søndag den 11. marts 2012

Den første rigtige havedag i år



 Hvor har vi nydt det i dag - den første "rigtige" havedag i år. Vi var ude fra tidlig formiddag lige indtil spisetid. Frokost og kaffepauser blev holdt i drivhuset. NU er det forår :)

Det er også rigtigt forår, når Cornus Mas blomstrer. Jeg kan aldrig nænne at plukke grene ind i stuen. I stedet skal jeg lige forbi staudehaven, hvor træet står med sine flotte gule blomster.



Vi fik sat klyner, sten og træstammer på plads i bedet, hvor vi forleden flyttede papirbarklønnen hen. Og sandelig, om der ikke er en Trillium godt på vej.



M.h.t. juleroser/påskeklokker, som smider frø: Jeg har endnu ikke fundet frøplanter i nærheden af dette meget mørke eksemplar. Jeg ville ellers gerne have flere af dem.


lørdag den 10. marts 2012

Sår efter gren på papirbarkløn



 Jeg fortalte forleden at vi flyttede vores pænt store papirbarkløn og beskar en gren, hvilket vi ikke slap så heldigt fra.

Jeg har taget et billede af hele træet, så man kan få fornemmelse af, hvor stort såret er og bagefter et tæt på, så vores massakre rigtig kommer til sin ret.

 


Julerosen, som startede min julerose-feber, er sprunget ud. Jeg er lige betaget af den hvert år og står og vender blomsterne, så jeg rigtig kan fryde mig over præstekraven.




De små Hepatica står på spring med knopper. Jeg må forbi dagligt for at være der, når de endelig springer ud.


 
 Og så havde jeg fint besøg på foderbrædtet her til morgen. Det har jeg nu haft de seneste par dage, men i dag havde jeg så kameraet inden for rækkevidde. Sidste år havde jeg mistanke om, at der var en dompap rede i toppen af én af vore 3 høje omorikagranner. Jeg mente jeg af og til kunne høre dompappens specielle røst. Og nu har dompaphannen så inviteret fruen på solsikkekerner uden for mit vindue. Jeg håber det betyder, at de vil yngle her.




torsdag den 8. marts 2012

Store flyttedag

I går havde vi begge fridag og da vejret jo var ganske fint fra morgenstunden, så skyndte vi os i haven.
Vi fik flyttet 2 planter i bøgehækken og da vi nu var i gang med at grave, så besluttede vi at flytte papirbarklønnen. Den har levet en lidt omtumlet tilværelse. Først blev den plantet som overstander i Rhododendronbedet, men ifm. at vi fik lavet haveplan for terassehaven, så stod træet pludselig lige midt i, hvor der skulle være hæk. Så det blev flyttet for ca. 5 år siden. På det tidspunkt var det stadig et lille træ, nærmest en busk. Og desværre forregnede vi os, da vi flyttede det ned i "skoven", så nu efter 5 år var det groet helt op i etagekornellen. Så valget stod mellem at fælde etagekornellen eller flytte papirbarklønnen. Vi valgte så det sidste. Men det var lidt af et knokkelarbejde.
Nu står træet på et nyt og bedre sted og vi håber, at det overlever flytningen. Der var ihvertfald rigtig mange små trævlerødder og næsten ingen store rødder, som skulle hakkes over.

Desværre var vi nødt til at fjerne en lidt større gren. Den var syg, opdagede vi - flækket på langs. Nu skal vi have fundet ud af, om såret skal smøres med svampemiddel eller om det mon lukker af sig selv.



Lisbeth fra Hønneballehaven har vist nogle spirer og derfor et billede her for at vise, hvordan mine julerosespirer ser ud, lige når de dukker frem om foråret.

søndag den 4. marts 2012

Juleroser i lange baner og lidt om min Eranthis

I fredags var vi en tur på Sjælland og det gav os mulighed for 2 afstikkere.

Første stop var hos Staudefeen på Fyn, hvor jeg havde bestilt en dobbelt julerose via nettet.
Vi fik nu 2 med hjem, for der var enkelte tilbage, som ikke var solgt.

Jeg var så heldig, at der var en anemone formet iblandt de planter, som ikke var solgt.

Den var godt nok ved at være afblomstret, min dobbelte, men man kan stadig se den fine lyse farve


På Sjælland tog vi en længere afstikker. Vi skulle se, om vi kunne finde noget nede hos Spiren. Og selvfølgelig kunne vi det. Vi var der 2 gange sidste år, så vi vidste, hvad vi havde at forvente, men for vore havevenner, som var med, var det første gang. Og for at citere Claus Dalby, så er det som at være barn i en slikbutik. Man ved snart ikke, hvor man skal starte eller slutte.
Vi startede nu med madpakkerne. Jeg måtte først afmontere den kat, som kom hoppende op i mine arme og videre op omkring min hals. Jeg elsker katte, så jeg syntes selvfølgelig det var hyggeligt, at den sådan var forelsket i mig.

Vi gik primært efter anemone formede eller præstekraver, som de jo også kaldes. Dem er jeg meget glad for. Jeg har allerede en del i haven, men det er altid spændende at finde nye farvekombinationer.
Jeg prøver med en gul, ikke en farve jeg normalt forbinder med juleroser, men den var ganske sød




Denne er nok min nye yndlingsblomst


Jeg kunne ikke stå for det mørke løv. Det bliver spændende, om farven holder.


Jeg fandt en meget speciel plante. Den har 2 sæt støvknapper. Jeg viste den til Marianne fra Spiren og hun sagde, at jeg bare måtte tage den. Det bliver spændende at se til næste år, om den igen får 2 eller om den da opfører sig mere normalt.







Og så en lille opfølgning på mit suk forleden vedr. min Eranthis 'Schwefelglanz'. Jeg synes, den er blevet lidt blegere, så jeg plukkede en alm. Eranthis og satte hen til den. Nu synes jeg godt at man kan se, at den har en anden farve. Det er som om aftegningerne ses tydeligere.