lørdag den 13. april 2013

Anemoner og anemoneformede Helleborus

Men først noget helt andet:
Jeg købte tidligere på året 10 potter Iris reticulata 'Katharine Hodgkin' til den fyrstelige sum af 10 kr. pr. potte. De har på skift været en tur inde i stuen for at springe ud. I dag ville jeg plante dem ud i haven og glæden var stor, da det viste sig at mange af dem har sat små sideløg.
 
D. 13. april var det i mange år tradition for, at hele familien fejrede min søsters fødselsdag ved at tage i skoven med kaffekurv for at gå på anemonejagt. Når bollerne og lagkagen var indenbords, så plukkede vi anemoner. Nogle år har de været svære at finde - enten fordi de var sent på den eller allerede afblomstrede -  og andre år har skovbunden været helt hvid. I år ville vi nok have haft svært ved at finde nogen, men jeg fandt et par som var lige ved at springe ud i bunden af vores bøgehæk.


Til gengæld er der gang i de anemoneformede juleroser. Herunder et par stykker af dem, der blomstrer lige nu. Den sidste er nu ikke anemoneformet, men flot alligevel. Den er fra Tyskland og hedder H. 'Schneeeule'.
I dag fik jeg endelig taget mig sammen til at vande Rhododendronerne. Nogle få hang med bladene, men de kan nok alle bruge vand selvom de ikke hænger.
Og så var der igen fint besøg - denne gang på trappen. Den var stor og fed!


27 kommentarer:

 1. Så deilig å se anemoner hos deg! Det er det mange av her bare snøen smelter. Det var flotte anemone blomstrende juleroser du har. De er så flotte! Jeg fikk kjøpt mange i dag av Marianne fra Spiren som er i Norge på hagemesse. Jeg er veldig glad i de anemoneblomstrende, for de er spesielt flotte.
  Ha en god aften!

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er også de anemoneformede jeg er mest glad for. Efterhånden har jeg en hel del, for der kommer nye til hvert år.

   Slet
 2. Hej Ulla.Jeg længes også efter mine hvide anemoner.....men de er ikke dukket op endnu. Og jeg har også en del af de små iris der venter på at blive plantet ud i haven.Så det bliver da spændende at se om der også er små sidelæg på mine.God aften Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er første gang jeg har opdaget sideløg, så jeg er spændt på, om de bliver til noget.

   Slet
 3. Hei Ulla.
  Så vakre anemoner, jeg har bare hvite og en lilla høst-anemone men jeg ser at det må jeg gjøre noe med.
  Så fin hage du har og så flott besøk av kvakk, de spiser vel snegler og rydder litt i insektene.
  Ha en fin lørdag, Marit.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for rosen.
   Vi prøver at få plads til rigtig mange frøer, tudser, salamandere, pindsvin og fugle som muligt. Det går nogle gange ud over havearbejdet. F.eks. når vi aldrig at rense havedammen, for det skal passe ind med salamanderne!

   Slet
 4. Så fine dine juleroser er. Mine er helt svedene af frosten vi fik i marts. Det samme som sidste år. jeg kan slet ikke huske hvordan de ser ud!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvor surt, med dine juleroser. Står de mon særligt udsat?

   Slet
 5. Alle de dejlige forårstegn. Skal da lige ud og kigge efter mine anemoner i morgen. En skøn tradition i havde på din søsters fødselsdag.
  K.H. Anette fra Fru Pedersens have

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det var en god tradition så længe det varede. Noget alle børnene så frem til.

   Slet
 6. God ide at få givet rhododendronerne en ordentlig grundvanding her i det tidlige forår :-) Jeg har også vandet mine i dag.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg havde slet ikke tænkt i den retning før jeg læste det hos Lisbeth.

   Slet
 7. Ja her er der helle ingen anemoner. Hold op med sideløg på Irisen, det er da et godt køb. De er så fine dine påskeklokker!
  Herligt med hr. tudse, den spiser snegle jo!

  SvarSlet
  Svar
  1. Anemonerne er kommet med ind i haven fra noget bøge-smuld vi hentede for at få gang i en nyplantet bøgehæk for snart mange år siden. De trives vældigt under hækken.

   Slet
 8. Store rhododendron du har - de kan helt sikkert godt bruge vandingen. Jeg fik gødet og vandet mine rhodo'er i går. Anemoneformede påskeklokker, jeg vidste slet ikke at de hed sådan, men smukke er de altså.

  Jeg har skovanemoner stående i en krukke ved hoveddøren, i blomst - de er drevet frem i drivhuset :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er også nogle, der kalder dem for præstekraver :)

   Slet
  2. Spiren kalder dem for præstekraver…så det gør jeg også!

   Slet
  3. Det er også et meget sigende navn :)

   Slet
 9. Hvor hyggeligt med anemonerne, jeg fik også øje på de første i min have i dag, men de står så også helt op af husmuren.

  Skønne påskeklokker og så dejligt med det fine besøg :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg blev også så glad da jeg så den fede frø. Så er det forår.

   Slet
 10. Du har godt nok mange flotte juleroser. Den lokale havekreds var i marts på besøg hos Spiren, jeg var ikke med på turen, men man kunne blive helt misundelig på alle de fine planter de havde med hjem.
  Her er anemonerne slet ikke sprunget ud, hverken de blå eller de hvide. Vi har mange vilde anemoner i juletræerne og har også flyttet nogle af dem her hjem mellem nogle træe.
  Med venlig hilsen
  Lene Jensen Nordjylland

  SvarSlet
 11. Selvom Danmark er et lille land er der stor forskel fra nord til syd, hvornår det hele springer ud. Egentlig sjovt, at de par hundrede km betyder så meget.

  SvarSlet
 12. jeg har også lige opdaget at et par hvide anemoner er begyndt at blomstre, når det først begynder i haven - så sker det hele så hurtigt, men hvor er det dejligt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Og så varmt som det er lige nu, så myldrer de frem, dejligt.

   Slet
 13. Hej Ulla.
  Det er da noget af et scoop du har gjort dig med de Iris:-)
  Det må være lige så vemodigt, som det er smukt for dig, når anemonerne blomstrer, når du kommer til at tænke på din søsters fødselsdag.
  Jeg troede ikke det ville være muligt, at finde nogen anemoner endnu, men det kan jo være det er fordi jeg har svært ved at komme ud og gå tur i skoven endnu. Til gengæld har jeg en skøn blå anemone i krukke, som længe har strålet om kap med de små gule Tea te Te, og jeg har også smukke Helleborus, som jeg glæder mig meget over hver eneste dag i denne tid.
  Fed skrubtudse, den kan sikkert æde mange snegle(æg):-)
  Helle (Blomsterhatten) og jeg tager til Bov nu på onsdag og hører foredrag om havens buske og træer, og nu på torsdag er der et foredrag i Ribe, hvor der kommer en rigtig Hostanørd og fortæller. Jeg tror det bliver vildt spændende. Ses vi en af dagene/begge dage?
  Venlig hilsen Malene

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Malene, det foredrag, som I tager til Bov for at høre har vi selv i Rødekro næste tirsdag, så jeg gemmer "krudtet" til vores egen aften. Det bliver med garanti spændende, foredraget har fået meget varme anbefalinger fra havevenner, som har haft det tidligere.
   Så det bliver ikke denne gang vi ses :)

   Slet
  2. Hej Ulla.
   Det lyder dejligt, så vil jeg glæde mig endnu mere til i morgen aften. Men det er ærgerligt du ikke kommer til Bov, det ville have været sjovt, at mødes.
   Så er det næste et foredrag om Hosta med Pia Thy, som er medlem af det Amerikanske Hosta sociaty og har deltaget i det Amerikanske Hosta fora de seneste 10 år. Hun kommer til Ribe nu på torsdag.
   Lørdag den 20. er der beskæringsdag med rosenkredsen i Vojens, men hvis jeg ikke husker meget galt, ville du en tur til Kierkeberg istedet, ikke?
   Efter det står der først noget i min kalender den 30. april, hvor der er foredrag om Primula i Hejls og den 4. maj er der plante- og hobbymarked på Gravene i Haderslev.
   Måske vi ses en af de dage istedet?
   Venlig hilsen Malene

   Slet