Havedagbog 2007-2009


Dette klip er fra min havedagbog:


Mandag, 10. december 2007
Jeg havde faktisk regnet med, at vi var ved at gå i vinterhi.

Min handyman's energi plejer at tage af, når dagene bliver korte. Så går han i "hi" vinteren over inde foran computeren, for så engang når de første forårstegn viser sig at springe ud og grave en masse huller, lægge sten, anlægge stier o.s.v.


Men i torsdags havde vi besøg af en havekonsulent. Vi har i et par år gået og drømt om at gøre vores terrasse nær huset mindre, skabe mere læ - lidt ligesom et gårdhavemiljø, men tankerne kunne ikke rigtig komme helt på plads, så vi ringede efter Ellen Lærke, som vi havde hørt i foredraget: Terrasser og gårdhaver.

Hun tegnede en skitse over den kommende gårdhave ud fra alle vores ideer, og havde en masse forslag til, hvordan det kunne blive.
Vi er meget begejstrede over skitsen (det er vores julegave til hinanden ). Og sørme om gemalen i weekenden ikke gik i gang med at vende græstørv, så han kan få plantet bøgehæk inden jul

Så vinterhiet må vente lidt. 

 


Søndag, 30. december 2007  
Her på årets næstsidste dag har vi givet den en skalle i haven.
Vi gav jo hinanden en haveskitse i julegave, og den medfører, at vi skal have plantet en del indvendig hæk - både bøg og buksbom.
Det er meningen, at vore to pergolaer (den ene ved havebassinet - den anden ved køkkenhaven med espalierede pæretræer) skal forbindes med to parallelle bøgehække med en åbning ned mod den bagerste ende af haven.

Den bøgehæk, som vender op mod huset, skal samtidig afgrænse gårdhaven. Men der, hvor denne hæk skal gå ind til garagen har vi i forvejen et bøgepur på en meters penge, og disse bøgeplanter skal flyttes op til huset, hvor vi erstatter en hel del fliser med bede.

Så vi har fjernet fliser og min mand har gravet omkring 20 trillebør fyldsand væk. Der er nu et hul på ca. 2 meters længde og ½ meters dybde og i morgen skal vi hente en trailerfuld muld samt nogle spande bøgemuld fra skoven, så bøgeplanterne kan holde flyttedag.

Medens min mand gravede, så bankede jeg græstørv af der, hvor bøgehækkene skal plantes.
Nu ser vi, hvor meget vi når inden det forhåbentlig bliver rigtig vinter.
Søndag, 06. januar 2008 
Haveåret 2008 er gået i gang.
Men som det altid er hjemme hos os: for at lave noget om, er der en masse der skal flyttes til et midlertidigt sted, fordi vi skal bruge det igen senere.
I drømmer ikke om, hvilke bunker vi har liggende
Èn bunke med ler, én med stabilt grus, én med fyldsand o.s.v.

Vi startede i mellemdagene med at fjerne fliser og grave fyldsand væk inde langs husmuren. Nytårsaftensdag medens alle naboerne havde travlt med at tage postkasser o.lign. ind, da hentede vi såmænd muld i den nærliggende grusgrav. Vi kan godt mærke, at vi er en smule ude af træning med at køre jord, for det tog lidt længere tid end det plejer. Men jorden kom på plads.

Planen er, at vi i den førstkommende weekend skal have flyttet et bøgepur om langs husmuren.
 Lige nu ser det ret trøstesløs ud, men det bliver bedre!
Vi gør ikke noget ud af finish, da fliserne alligevel ryger op til foråret eller allersenest til sommer. Jeg tror, at fuglene bliver rigtig glade for det ekstra stykke med bøgehæk. Så kan de sidde og putte sig i læ for vinden og vente på, at jeg smider dagens ration af lækkerier ud til dem.
 

Mandag, 14. januar 2008   Lidt mere havedagbog her i den mørke tid:

I går gav vi den en skalle i haven. Min mand gravede et bøgepur op, og vi flyttede nogle af planterne op i bedet ved huset. Resten af planterne blev brugt til at lukke et hul som opstod, da vi fjernede en spirea-hæk og satte et pilehegn i stedet.
Det ser lidt pudsigt ud med de flyttede planter, da de er blevet klippet forskelligt alt efter til hvilken side de stod + dem i midten af bøgepurret, som slet ikke er blevet klippet. Men det retter sig jo, når foråret kommer.

Ellers går tiden med at drømme om de tørketålende planter, jeg skal have i den del af bedet, der vender ned mod terassen. Foreløbig bliver 2 palmeliljer flyttet.


 Jeg kan i mine gamle havedagbøger se, at jeg først blev grebet af julerosedillen i 2007/2008
Men ellers er det mest forarbejdet til de indvendige hække, som har været på dagsordenen i de første par måneder i 2008.

Mandag, 14. januar 2008 
Jeg venter med spænding på, at en nyindkøbt julerose skal folde sig ud. Jeg lader næsten aldrig skiltene stå ved planterne, da jeg altid er overbevist om, at jeg kan huske hvad jeg satte hvor. Og jeg er nok ved at komme til den erkendelse, at det kan jeg ikke. Men sidste år købte jeg 2 juleroser på plantemarkedet i Kolding Geografiske Have. Jeg cirklede længe om planterne inden jeg købte dem, for de hørte til i den dyre ende, men det endte med, at de havnede i min kurv: èn med prikker og én som er dobbelt.
Begge er små planter endnu. Den ene står med en lille stængel med en knop og den anden ser ud som om den er ved at tage tilløb til at sende en stængel op.Søndag, 03. februar 2008 
Har i de sidste par uger været på jagt efter julerose med prikker. Efter at have set  skønne billeder på nettet kunne jeg ikke leve uden én. Jeg har godt nok købt én på plantemarked i Kolding sidste sommer, men man kan jo ikke være helt sikker, vel. Den stod jo kun med grønne blade.
Men man kan jo næsten regne ud, at det lykkedes mig at finde en - eller rettere to - planter, for jeg overlevede jo
Jeg har besøgt de 4-5 planteskoler og havecentre, der ligger nærmest. De havde "kun" de almindelige hvide, og det var jo ikke dem jeg sukkede efter. Ved et tilfælde kiggede jeg ind i Bilka Koldings blomsterafdeling. Min datter ville lave et forårsarrangement med Iris og Narcisser, og så stod der et bord med prikkede juleroser. Og endda på tilbud.
Så jeg sejlede ud af butikken med både en lyserød og en hvid med prikker


Søndag, 10. februar 2008
Jeg sidder lige nu og er rigtig godt tilfreds med dagens arbejde. Ryggen er øm og kinderne er varme efter al den friske luft.

Min mand havde i januar vendt græstørv til 20 m. bøgehæk, som skal forbinde vore to pergolaer. Disse græstørv har vi siddet med hver vores spade og banket fri for jord.

Bagefter kom vandslangen frem, så vi kunne forme rhodo-bedet, som bliver et par kvadratmeter større. Nok engang vende græstørv og banke af. Midt i sådan et arbejde er man simpelthen nød til at lave overspringshandlinger - ellers bliver det for ensformigt.
Jeg plantede de to prikkede juleroser, som jeg købte forleden. Og stor var glæden, da jeg tog den store af juleroserne ud af potten, for det viste sig, at det i virkeligheden var tre planteklumper, der var stoppet ned i samme potte. De kunne deles til ialt 7 planter. Nu er det spændende, om de alle er prikkede. Det var kun den ene, der var i blomst.

Mandag, 03. marts 2008 
Vi er nu færdige med at plante de 4 bøgehække, som skal forbinde vore pergolaer.
Her i weekenden har vi (mellem 3 fødselsdagsfester) været ved at montere jernkanter på vores stakit.
Stakittet står i skel ud mod offentlig sti. I bunden ud mod stien har vi plantet Vinca, men vores erfaring med Vinca er, at den af bare livsglæde invaderer ALT i nærheden af den. Derfor har vi sat en jernplade ned langs stakittet. Den er gravet ned, så den stikker 5 cm op over jorden. Jernet skal så ruste og få samme farve som pilefletten. Samtidig med at Vincaen holdes ude, så holdes stiens belægning af flis inde i haven.
Det er ting som tager tid, men som ikke er særlig synligt.


Fredag, 04. april 2008 
Så sker der lidt igen i vores have! Vi er i gang med noget af det mest langsommelige og kedelige arbejde: at grave jord væk. Eller når jeg skriver vi, så mener jeg min mand
Da vi sidste år fjernede en spireahæk og satte et stakit op i skel i stedet, så fik vi lige pludselig 30 cm mere have hele vejen ned langs stakittet, som er 30 m. langt.
Mit bed med "forkælelsesplanter" (planter, jeg forkæler mig selv med som f.eks. Trillium, hundetand, orkideer o.lign.) stod pludselig og flagrede 30 cm fra hegnet og der var ydermere en vis højdeforskel, som før havde været skjult i hækken.
Nu er min mand så ved at grave ud langs bedet. Der skal graves ned til fast jord og mindst 20 cm. under overkanten af jernkanten, vi har monteret langs stakittet. I første omgang fylder vi sand på og lægger skovflis over for at holde ukrudt væk. Når vi så engang ikke lige ved, hvad vi skal give os til whistle , så vil vi lægge marksten i stien. Men indtil da som sagt flis.
Vi har fået en hel del træstammer, som skal kante bedet sammen med klyner. 
Mandag, 14. april 2008 
Vi har selvfølgelig været i gang i haven her i weekenden, men hvor er det svært at se fremskridt, når vi stadig bare kører jord!
Søndag formiddag kørte vi fire trailerfulde jord på containerpladsen. Jeg kan godt mærke på mine arme, at det er længe siden jeg har været fysisk i gang.
Men som altid her hos os, så laver vi overspringshandlinger. Midt i at min mand graver ud til sti, så var vi bare nødt til at lave en trappe op til vores skovbassin. Vi har længe snakket om det og var så heldige at få foræret 3 sveller, som lige kunne passe til formålet.
Nu er trappen lagt - kunstfærdigt i mindst ½ m sand og holdt på plads med 4 jernspyd, som er banket ned ved kanterne af trappen, så den ikke skrider ud. Jord er lagt på plads ved siderne og nu venter jeg bare på næste weekend, hvor jorden har sat sig så meget at jeg kan plante til. Der skal bregner og hosta langs den venstre side og på den højre side er der plantet små danske blåbær. Tirsdag, 29. april 2008
 Jeg har i dag været på besøg hos mine gamle forældre og fik 2 slags påskeliljer med hjem, som min mor har haft i sin have i en menneskealder. Den ene er en helt enkel hvid påskelilje, som næsten ligner en pinselilje, blot har den en længere trompet, som er lys. Hun kalder den maj-lilje (men min mor har det med selv at finde på navne . Den anden kalder hun for Walborg. Den er fyldt og utrolig smuk. Changerer i gule og orange farver.
 


Onsdag, 07. maj 2008 
Nu begynder det at hjælpe på vores knokkel, med at anlægge en sti langs hegnet ud mod cykelstien. I weekenden kørte vi skovflis til den store guldmedalje. Nu mangler vi "kun" at anlægge en siddeplads midtvejs for at bryde den lange sti (ialt 30 meter).
Søndag, 18. maj 2008 20:26
Vi var i dag på plantemarked i Botanisk have i Århus. Vi fik købt lidt af hvert. Jeg fik fat i en Glaucidium. En bette plante med kun 2 stængler, men nu skal den pusles om, så den kan blive stor og flot.
På hjemvejen besøgte vi en åben have i Tørring, som hedder Fattiggården. Den var virkelig et besøg værd. Rigtig en have efter vores smag, hvor der var en en virkelig god have-stemning. Der var rigtig mange rhododendon, så vi skulle lige en tur forbi Rhododendronhaven. (det havde vi nu også besluttet hjemmefra). Vi fik købt 5 rhododendron med lidt anderledes løv end det, vores Yak-rh. har. Det er jo så kort tid de blomstrer, så der må gerne være lidt variation resten af året. Vi skulle kun have 3, men endte selvfølgelig med at købe 5

 

Min søde mand spurgte også i dag: Gider du slet ikke have noget der er almindeligt? Mr. Green Mr. Green
Men det er jo på sådan et plantemarked, man møder folk der er interesseret i planter, og som ofte har noget spændende med. Og når så lige planten står der, og vil med hjem.....
Jeg blev iøvrigt glædeligt overrasket over, hvor mange salgsboder der var.


Fredag, 05. september 2008 
Jeg må vist i gang med havedagbogen igen. Vi (læs min mand) har travlt med at grave en ca. 13 m. lang bæk, så det meste af tiden går med at grave jord og køre det væk. Nu bliver det snart rigtig spændende - så skal vi hente sand (det plejer at være jord!)

Nå, men vi skulle da have en lille pause, og pauserne foregår for det meste ved skov-bassinet. Og pludselig fik vi øje på, at vores ene kødædende plante har fået en stor rød blomst, ligner nærmest en julerose. Den er ca. 5 cm i diameter. De øvrige kødædende har også blomstret, men på lange stængler med enten lyserøde eller hvide blomster.


Lørdag, 20. september 2008 
Jeg har lige været ude og plante de løg, som jeg har fået fra England. Og måtte også fnise lidt over min naivitet: Jeg havde bestilt en Narcissus cordubensis til £4 og læg lige trykket på én, for jeg troede der kom en pakke med løg som vi kender det fra butikkerne. Men der kom ét løg. Og jeg kan ikke bestille flere, for de er "out of stock". Nu håber jeg godt nok den er flot, når den kommer op!


Torsdag, 02. oktober 2008

Jeg har lige fået en pakke fra Pæoneksperten. Nåh, ja, fået og fået - Pakken indeholde P. Nippon Beauty, P. Duchesse-de Nemours, P. Gay Paree og P. Do Tell.
Og jeg har fridag i morgen - så ih, hvor skal der plantes.lør 25. okt 2008

Så er vi ved at være færdige med vores terasse af robinietræ. I dag blev de sidste stumper lagt på plads, der blev hældt sand mellem fliserne og så blev de olieret. Nu skal de så bare tørre og det øverste af mellemrummene skal fyldes med stenmel. Der er ca. 2 m2 på terassen. Eller jeg skal nok nærmere til at kalde den: siddepladsen. På det bredeste sted er den 1,30 m.
Prisen? Ja nu er vi ved det ømme punkt. Jeg havde jo forelsket mig i belægningen, så jeg VILLE så gerne have den. Vi hentede den selv i Hobro for at spare fragten.  

 


søn 25. okt 2009
Vi har de seneste par dage gået og lavet en ny pindsvinebolig. For et par år siden lavede vi en hule af en palle med halm og blade i bunden og et lag jord henover. Der var også god søgning til hulen. Sidste år var der mindst 2 pindsvin, som puttede sig i halmen. Men i år har hulen slet ikke været brugt. Det kunne vi se, fordi der var spindelvæv hen foran indgangshullet. Vi spekulerede på, om der mon lå et dødt pindsvin derinde. Så vi gravede hulen op i forbindelse med, at rhododendronbedet skulle have en omgang. Der var nu ingen døde pindsvin, så hvorfor hulen ikke blev brugt vides ikke. Men nu har vi så lavet en ny og forbedret udgave - nemlig med en udluftningskanal.

Opskriften har vi fundet på nettet: Der lægges en palle på jorden, som fyldes op med tørre blade. Ovenpå endnu en palle, hvor der er bassinfolie henover for at holde regnen ude. Så ellers bare en masse jord henover. Den nye model har også fået en indgang af et gammelt rør. Indgangen gør, at spyfluerne ikke finder derind.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar