lørdag den 21. maj 2016

Hvad har de dog gang i, de skøre mennesker

.. det undrede vores nabo sig i hvertfald over forleden, hvor vi højlydt asede og masede inde i haven.


Den store åkande, som stod i den dybe del af dammen trængte i den grad til at blive reduceret. Vi havde den oppe for et par år siden og satte et lille stykke ned, men nu var den blevet kæmpe stor igen. Midt på sommeren dækker den dammen fuldstændigt, så der ikke er vandspejl tilbage. Så vi besluttede at fjerne den og nøjes med en mindre åkande, som også står i dammen. Men det var nemmere sagt end gjort. Vi lagde lidt an til operationen ved at lade vandstanden falde den seneste tid og så hoppede min mand i dammen iført vaders, medens jeg fra stien prøvede at hjælpe til ved at sætte en rive i planten og trække op. Rivens skaft var til sidst så fedtet ind, at den gled og jeg røg lige på r.... Det var bedre motion end et besøg i et motionscenter, skal jeg hilse og sige. Men efter en lille times anstrengelser lå planten inklusive alt det mudder, som hang ved, oppe på en pressening. Føj, hvor det svinede og lugtede. Men nu er det gjort og allerede i går var vandet ved at blive pænt igen.

For nogle år siden fik vi nogle små planter af etageprimula af en haveven og nu begynder de at ligne noget. De står langs bækken op mod græshaven.

Ude ved forsiden af huset er bedet nu fuldstændig lukket af bispehue, som danner bund under hjertetræet.

Men nu er det blevet orkidetid:
Cypripedium paviflorum

Cypripedium Pueblo

Dactylorhiza militaris

Majgøgeurt

Sidste år var vi i England, hvor vi blandt andet besøgte Beth Chatto's have. Efterfølgende fandt jeg ud af, at der er en geranium opkaldt efter hende. Jeg spurgte Birgitte Bendsen, og hun havde planten stående på prøve i et bed. Hun ville gerne sælge den til mig og havde den med i Kolding Geografiske Have. Det var en pænt stor plante, som jeg delte i tre. Den første af de tre er nu i blomst med de smukkeste lyslilla blomster

9 kommentarer:

 1. Hej Ulla

  Jeg kan tenke meg at det var litt av en jobb å få den store åkande opp av dammen! Vannet luktet nok ille fordi det ble for stillestående. Hagearbeide er mye mosjon ja ;)
  Så mange spennende orkideér du har! Cypripediumene er veldig flotte :)
  Vakker farge på den geraniumen, og den blir sikkert populær hvis den kommer i salg her en gang.

  SvarSlet
 2. Hold da op sikke et arbejde, jeg har netop også tænkt, at vores åkande trænger til en deling, heldigvis er den ikke så stor, men det er noget griseri. Bispehue der dækker, rigtig god idé måske skulle jeg tage den til mig. Så fine orkidéer du har.

  SvarSlet
 3. Hej Ulla.Hold da helt op et arbejde for at få den store åkande op.
  Men dejligt at få det gjort,når den nu dækkede hele søen.
  Etageprimula er jeg også rigtig glad for.Og skønt med en ny smuk geranium.God weekend Jette

  SvarSlet
 4. Hej Ulla

  Jeg har samme problem i min "very sunken garden". men vælger at beskære i løbet af sæsonen.
  Sikke nogen flotte sager du ellers får flashet!
  Cypripedium har det svært hos mig med alle sneglene, detsvære! de ser dejlig frodige ud hos dig!

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
 5. Hvor er det flot med bispehuen, som lukker helt af under træet. Fin inspiration.
  VH Nina

  SvarSlet
 6. Imponerende med dine bispehuer, det er nu en skøn bunddækkeplante. Og sikke. Nogle flotte orkideer. Ingen tvivl om at haven giver motion på flere planer, og en tur i dammen motionerer også lattermusklerne. :)

  SvarSlet
 7. Hvor er din bispehue flot.
  Ja, havearbejde er god motion :)

  SvarSlet
 8. Jeg kender det godt, naboerne må engang imellem tro der foregår underlige ting med de lyde de hører fra vores matrikel. Men det er skønt når man aser og maser og får efterfølgende et godt resultat. Det ser smukt ud i din have. Husk at nyde det.

  SvarSlet
 9. Hej Ulla

  Hun jeg kjøpte hepatica frøene heter Gunhild Poulsen. Jeg har også mailadressen hennes hvis du behøver den.

  SvarSlet