torsdag den 28. februar 2013

Forårsfavoritter

Det er svært at vælge 3 blandt alle de planter, som jeg længes efter skal vise sig i haven.
Men hårdt presset, så bliver det disse:

Vårskærm - Hacquetia epipactis indtager nok en førsteplads
 
Allerede nu er den ved at bryde jorden.


Vårskærmen er fra starten plantet i vores skovbed og den breder sig  vældigt, bl.a. frøsår den sig i stierne, men det skal den nu være velkommen til. Jeg flytter bare de små planter op i bedet.


Dette brogede eksemplar så vi i Sverige. Jeg ville ønske min egen plante  ville blive lige så stor og frodig
Min næste favorit er Iris reticulata 'Katharine Hodgkin'
De bryder jorden og står ranke som små soldater. Jeg har snydt mig til et tidligt syn i år, for jeg fandt dem til 10 kr. for en potte med 4 løg - jeg købte 10 potter og nu er sidste hold inde i stuen. De skal plantes ud, når jorden er til det.Min sidste favorit er en narcis

Jeg kender ikke det korrekte navn på den. Jeg har fået den af min mor, som har den med fra sin barndoms have. Hun kalder den 'Josef', men om det passer ved jeg ikke. Det er også lige meget. Jeg passer rigtig godt på den, for mor er ikke af de yngste længere og hun fryder sig lige så meget som mig hvert år, når den dukker op. Desværre breder den sig ikke hos mig.21 kommentarer:

 1. Hvis jeg eller kunne få Catherine Hodgkin til at overvintre, ville hun nok også være en af mine favoritter.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg havde også svært ved at få dem til at overvintre i starten, hvor jeg plantede potterne fra supermarkedet ud, men så købte jeg løg i England, og de kom næste forår.
   Senere har jeg nu hørt om flere, som har held med at plante drevne potteløg ud i haven.

   Slet
 2. Jeg har lige købt flere Katherine Hodgkin i dag i Netto, den er så smuk, så jeg glæder mig til, at den vil brede sig i min have.
  Vårskærm har jeg også, men den breder sig desværre ikke særligt villigt hos mig.
  Josef kender jeg ikke :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Vårskærmen trives åbenbart rigtig godt i vores skovbund, hvor vi har et tykt lag skovflis.

   Slet
 3. Skønne forårsbebudere... Vårskærmen kender jeg overhovedet ikke, men hvilken skøn farve den har. :o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kan også rigtig godt lide dens gul/grønne farve. Den findes også i en brogetbladet version. Den står og krykker i haven, men jeg så den i Sverige som en ca. 40 cm. stor plante. Den var bare flot.

   Slet
 4. Min favorit er bestemt også vårskærm, man går spændt og venter på den, har nu ikke set spor af den endnu, men vi er jo også lidt bagefter her mod nord.
  Med venlig hilsen
  Lene Jensen Nordjylland

  SvarSlet
  Svar
  1. Der er faktisk ret store forskelle i vort lille land m.h.t. hvornår planterne dukker op.

   Slet
 5. Godaften Ulla.Sikke skønne favoritter du har valgt.Jeg er da rigtig varm på den Iris....skøn farve.Og jeg kan da godt forstå at du købte så mange til den pris.
  Jeg har også lige vist mine favoritter,Men nu mangler vi bare lidt varme for i morgen er det forår..
  God aften til dig Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, og det er lidt sjovt, for bortset fra forglem-mig-ej, så er jeg ikke så vild med den kolde blå farve, men lige ved våririsen- der er jeg helt solgt :)

   Slet
 6. Vårskærm kender jeg ikke, men den ser godt nok spændende ud. Og utroligt at den allerede er ved at bryde jorden. Der er meget dejligt i vente :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det kan være, du vil have en lille selvsåer, når de dukker op?

   Slet
  2. Uha, ja tak det vil jeg supergerne - den er altså bare skøn :-)

   Slet
 7. Den første kendte jeg ikke, men fin og frodig ser den ud. Din narcis er da flot, at sikke et dejligt minde at have og glæde sig til hvert forår.
  K.H. Anette fra Fru Pedersens have

  SvarSlet
  Svar
  1. Den er lige så frisk og stabil som vortemælk, bare i mindre udgave.

   Slet
 8. Vårskærm er også ny for mig. Den er da fin. At den findes i en broget udgave, gør den endnu mere spændende. Havde du den også? Hvis må ud da gerne vise billeder, for den kunne jeg da godt tænke mig, at få fingre i!

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har også den brogede, men den er et bette skravl. Jeg sætter et billede ind af den, så du kan se den. Desværre breder den sig slet ikke hos mig, den kæmper nærmest for at overleve, så jeg kan ikke tilbyde en plante.

   Slet
 9. Fine billeder! Jeg kendte heller ikke vårskærm, men den ser dejlig ud. Jeg vil gerne have nogle flere forårsblomstrende planter i min have, og den er da en mulighed :-)

  SvarSlet
 10. Jeg kender slet ikke Vårskærm - Hacquetia epipactis. Hvor er den smuk. Det er endnu en plante som jeg vil kigge efter.
  Iris og narcis er også skønne forårsplanter.
  Ha` en dejlig aften.

  SvarSlet