fredag den 22. februar 2013

Sydbøg - Nothofagus antarctica

Sydbøg - ét af mine yndlingstræer


Da vi havde boet i vores hus 4-5 år besluttede vi, at vi ville have gode råd af en havekonsulent. Det blev Erik Kiel, som dengang var Haveselskabets konsulent i området. Èn af de ting, vi spurgte ham om var, om han kunne anbefale et træ, som kunne give en let skygge på terrassen og hindre solen i at skinne ind gennem køkkenvinduet, når vi sad og spiste. Han foreslog en Sydbøg. Det var ikke et træ vi kendte, men ud fra beskrivelsen, så lød det lige som det, vi efterlyste.

Af sted til planteskolen, hvor vi fandt et lille fint træ. Det var oven i løbet rørende billigt, omkring 125 kr, mener jeg at kunne huske.

Træet blev plantet i 1991 og så stod det ellers bare og passede sig selv.
Sydbøg 1991
Allerede i 1999 var det blevet et stort flot træ og i stormen d. 3. december 1999 var det nær gået galt. Stormen rev og sled i træet og efterfølgende stod stammen knap så lige. Lidt fik vi dog rettet op på det.
Men for at begrænse skaderne ved evt. efterfølgende storme, så beskar vi toppen af de tre hovedstammer, noget vi ellers ikke er vilde med - at beskære, altså.
Jeg har ingen billeder af det, så jeg kan desværre ikke vise det frem. Træet groede lystigt videre. Hvor der var fjernet en gren var der bare en anden der tog over. Og vi kapitulerede, for træet er jo så smukt med den særprægede vækstform og de kringlede, nogle gange næsten vandrette, grene.
Dog plantede vi for en sikkerheds skyld en ekstra Sydbøg for enden af det store Rhododendronbed. For hvis vi nu skulle fælde den første Sydbøg......

Sydbøg nr. 2 står for enden af Rhododendronbedet. Billedet er fra 2002.


September 2000 - ikke til at se, at træet var blevet beskåret i foråret


Så galt er det heldigvis ikke gået. Træet står der endnu, 22 år efter at vi plantede det og det er smukkere end nogensinde. I daglig tale hedder det "fugletræet" her i huset. For vi bruger træet til foderautomaterne, så der er et mylder af små og store fugle lige uden for vinduet. 
September 2010 - nu er de flotte stammer mere synlige.
12 kommentarer:

 1. Sydbøgen er et herligt træ, og I fik den da utroligt billigt. Den er tydeligvis også blevet stor og flot. Vores eksemplar har fået lov til selv at bestemme, hvordan stammen skal være, så den tager en lille tur langs med jorden, før den retter sig op.

  SvarSlet
  Svar
  1. Den anden sydbøg havde også en gren langs jorden, men den var for tæt på havedammen, da den blev større. Så jeg savede den af - uden at spørge Egon om hans mening først........

   Slet
 2. Spændende historie og der er da sket en masse på den tid det har stået! Det er en dejlig kroget stamme, det har fået!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, der er sket lidt i de 22 år :)

   Slet
 3. Hej Ulla.Fin historie om jeres dejlige træ.Jeg kender slet ikke en sydbøg.......har bare en almindelig en af slagsen.
  God weekend til dig Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Den almindelige bøg er nu bestemt heller ikke tosset.

   Slet
 4. Sydbøgen er et af de træer der står på min ønskeliste :o) Jeg er helt vild med dets udseende, og jeg skal nok få et en dag. Jeg synes bare at de er forholdsvis dyre - i hvert fald dem jeg har set - så 125 kr. lyder godtnok billigt :o)
  Tak for billederne, nu har jeg også en fornemmelse af hvor stort det bliver :o)

  Ha en go dag...

  SvarSlet
  Svar
  1. De er også blevet dyrere med tiden, kan jeg se, når jeg er på planteskole. Det er jo også mange år siden, at vi gav 125 kr. for det. Og som det ses på billedet med børnene, så var det egentlig bare en bette pind.

   Slet
 5. Her er jeg sådan set lidt misundelig :) Jeg købte en for nogen år siden, som lignede din pind fra 1991, den blev sat i skoven, men den kunne ikke rigtig udvikle sig der, så den blev flyttet. I foråret 2011 kom der en led råbuk og fejede på den :( så hovedstammen måtte klippes af. Der er mange små grene længere ned, den ene er på vej op som hovedstamme, men det tager jo lidt tid, inden det bliver et stort flot træ, og ja de er jo blevet noget dyrere siden 1991.

  SvarSlet
 6. Dejlig historie om et træ, kan godt forstå at I er glade for det. Vi har en sydbøg i vores japanske afsnit i haven, hvor gammel den er kan jeg ikke huske, men det er et af de flotteste træer vi har i haven, både stamme og især også de små blade er bare dejlige. Vores træ vokser også et godt stykke langs jorden, før det rejser sig op og bliver til det dejlige træ
  Med venlig hilsen
  Lene Jensen Nordjylland

  SvarSlet
 7. Jeg forstår godt du er meget glad for jeres sydbøg. Det er et skønt træ med sine fine små blade, som giver en fin flimmerskygge. Jeg havde en i vores gamle have, og forventer bestemt også at skulle have en her.

  SvarSlet
 8. Hvor er jeres sydbøg smuk. Jeg forstår godt, at du er glad for det.
  Gode billeder.
  Ha´ en dejlig aften.

  SvarSlet